HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

MİNİK HARİTACILAR FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

MİNİK HARİTACILAR FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU


2 posters

    MİNİK HARİTACILAR

    pamukşeker20
    pamukşeker20
    Yasaklı
    Yasaklı


    Kayıt tarihi : 08/03/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 540
    Burç Sembolü : Balık / 20 Şubat -  20 Mart
    Yaş : 50
    Mesleği : oğlum
    Medeni Durumu : Bekar
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : üniversite
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Denizli
    Resim Resim : MİNİK HARİTACILAR Girlmmel3ks
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : KEŞKE BUGÜN BİLDİĞİMİ DÜN BİLSEYDİM!!!
    Site Puanı Site Puanı : 49
    Rep Puanı Rep Puanı : 30

    MİNİK HARİTACILAR Empty MİNİK HARİTACILAR

    Mesaj tarafından pamukşeker20 Çarş. 11 Haz. 2008, 2:35 pm

    Karıncaların yiyecek aramak için çok uzak mesafelere gidip tekrar yuvalarına dönebilmeleri araştırmacıların dikkatlerini son yıllarda bu konuya yöneltmelerine yol açtı. Karıncalardaki bu yön bulma kabiliyeti (navigasyon), özellikle Büyük Sahra’da yaşayan çöl karıncasında bariz bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu karınca türü, çorak çöl ortamında yüzlerce metre yolu aşıp tekrar yuvasına dönmeyi başarıyor. Alman ve İsviçreli biyolog ve zoologlardan oluşan bir grup bilim adamı, onlardaki bu özelliği arabalardaki kilometre saatine benzetiyorlar. Karıncalar şaşmaz bir biçimde aynı mesafeyi gidip gelebiliyorlar.
    Sahra çölü karıncaları yön bulmada yol entegrasyon sistemini kullanırlar. Bu sistemde karınca, yuvadan çıktıktan sonra yaptığı yürüyüş ve dönüş hareketlerinin toplamını, yuvaya olan uzaklığını hesaplamak için kullanır. Bir dizi matematik işlemi bu sırada yapılır. Karınca, yuvasına olan mesafeyi küçük segmentlere böler; her bir segment uygun yön ve uzaklık vektörünü taşır. Bu vektörlerin toplamıyla yuvanın uzaklık ve yönünü veren ‘homing’ vektörü elde edilmiş olur.

    Sahra karıncasının ileri hareket ve dönüşlerini nasıl ölçtüğü ve bu hesapları nasıl yaptığı henüz açıklık kazanmış değil. Araştırmacılar, karıncalardaki yön bulma sisteminin özelliklerini, bu hayvanların inişli çıkışlı arazide yiyecek aramasını inceleyerek ortaya koymaya çalışıyorlar. Yapılan bir deneyde özel iniş ve çıkışlardan oluşan testere dişi şeklinde bir ortam hazırlanmış ve karıncalara bu bölümde yiyecek aramaları öğretilmiş; bu eğitilmiş karıncaların, düz yüzeyli bir alana konulduğunda yiyecek arama işini daha kısa mesafede yaptığı görülmüş. Bunun tersine düz alanda eğitilen karıncaların ise, engebeli alana konulduğunda öncekine göre daha uzun yürüyüş yaptığı saptanmış. Her iki deneyle karıncaların yiyeceği bir önceki eğitimlerine göre asıl uzaklığında değil, onun düz plan üzerine yansıyan mesafesinde aradıkları keşfedilmiş.

    Araştırmacılar bu gözlemlerden şu sonucu çıkarmış bulunuyorlar: Karıncalar yönlerini, engebeli arazide katettikleri gerçek mesafeye göre hesaplamazlar. Onun yerine hareketlerini hayalî bir plana koyar ve bu planda yuvaya göre pozisyonlarını kaydederler. Böylece, arazideki dalgalanmaları gözardı ederek, gitmek istedikleri noktayı bulurlar. Üstelik, yuvalarına dönüşü genellikle farklı yoldan yaptıkları halde, yine de yuvalarına şaşırmadan ulaşırlar.

    Berlin Üniversitesi biyologları bu konuda yoğun araştırmalar yapmakta. Karınca yön bulma sistemleri hakkında birkaç teori daha ortaya atılmış bulunuyor; ve konu bu teoriler ekseninde de ele alınıp inceleniyor. Bu hayvanların üç boyutlu sistemlerdeki davranış tipleri uygun deney şartlarında gözlemleniyor ve aynı yol bulma kalıbını burada da kullanıp kullanmadıkları merak ediliyor.

    Bilim dünyası halen karıncaların minicik beyinlerinde yaptıkları bu işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini çözmeye çalışıyor. Biz insanlar bile daha önce gittiğimiz bir yere tekrar giderken kaybolabildiğimiz halde, bu minik çalışkan bu özellikleri sayesinde yollarını şaşmaz bir şekilde bulabiliyorlar.

    alıntı
    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    MİNİK HARİTACILAR Empty Geri: MİNİK HARİTACILAR

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Çarş. 11 Haz. 2008, 2:55 pm

    Biz insanlar bile daha önce gittiğimiz bir yere tekrar giderken kaybolabildiğimiz halde, bu minik çalışkan bu özellikleri sayesinde yollarını şaşmaz bir şekilde bulabiliyorlar.

    Aslinda bütün hayvanlar insan aklinin eremeyecegi derecede yön bulma kabileyetlerine sahip olduklarini düsünüyorum. Mesela, kuslar soguk ülkeden sicak ülkeye göcerken rehber kuslar sayesinde gökyüzünde rota belirlemeleride bana hep ilginc gelmistir. Insanlar ise, simdide yol bulmak icin arabalarina navigasyon aleti taktirmakta ya da cep telefonlarina navigasyon yükleyip gidecekleri yönü bulmalari icin bu aletlere siginmakta...

    Tesekkürler

      Forum Saati Ptsi 20 Mayıs 2024, 3:57 pm