HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

hatay lezzetleri FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

hatay lezzetleri FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU

Similar topics


      hatay lezzetleri

      reco_54
      reco_54
      Ödüllü Üye
      Ödüllü Üye


      Kayıt tarihi : 12/03/08
      Erkek
      Mesaj Sayısı : 1666
      Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
      Yaş : 53
      Mesleği : Otomativ
      Medeni Durumu : Evli
      Çocuk Sayısı : 1
      Eğitim Durumu : Lise
      Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
      Resim Resim : ---
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
      İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
      Site Puanı Site Puanı : 583
      Rep Puanı Rep Puanı : 81

      hatay lezzetleri Empty hatay lezzetleri

      Mesaj tarafından reco_54 Çarş. 01 Ekim 2008, 10:07 pm

      Ekşi Aşı (Hatay)
      hatay lezzetleri Balgibi25_2

      KÖFTESİ İÇİN:

      2 su bardağı ince bulgur

      1yk biber salçası

      1 çay k. kimyon

      1 su bardağı un

      İÇ HARCI:

      100 gr kıyma

      2 soğan

      ince kıyılmış maydonoz(isteğe bağlı)
      tuz-karabiber

      ÇORBASI İÇİN:

      1 patlıcan

      1 havuç

      1 ekşi elma

      3-5 diş sarımsak

      1 soğan

      1 tatlı kaşığı şeker

      3 domates

      yeteri kadar domates salçası

      tuz

      ***köfte için bulguru salçayı ve kimyonu az suyla ıslatıp yumuşayıncaya kadar yoğuruyoruz daha sonra unu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.daha sonra ince kıyılmış soğanlarla beraber kıymayı kavurup maydonoz ve baharatları ekliyoruz soğumaya bırakıyoruz.(yağ miktarlarını yazmadım,herkes yeteri kadar kullanabilir)hazırladığımız köfteden cevizden küçük parçalar koparıp içini oyup kıymalı harçtn koyup kapatıyoruz.köfte bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.çorba için malzemelerin hepsini incecik doğruyoruz.önce soğan ve sarımsağı yağda kavurup sırasıyla diğer malzemeleri ekliyoruz.iyice kavurduktan sonra suyunu ekleyip özleşene kadar kaynatıyoruz.kaynadıktan sonra köftelerimizi dikkatlice tek tek çorbanın içine atıyoruz...

      AFİYET OLSUN
      reco_54
      reco_54
      Ödüllü Üye
      Ödüllü Üye


      Kayıt tarihi : 12/03/08
      Erkek
      Mesaj Sayısı : 1666
      Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
      Yaş : 53
      Mesleği : Otomativ
      Medeni Durumu : Evli
      Çocuk Sayısı : 1
      Eğitim Durumu : Lise
      Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
      Resim Resim : ---
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
      İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
      Site Puanı Site Puanı : 583
      Rep Puanı Rep Puanı : 81

      hatay lezzetleri Empty Şık Mualla (Hatay Reyhanlı)

      Mesaj tarafından reco_54 Çarş. 01 Ekim 2008, 10:11 pm

      Şık Mualla (Hatay Reyhanlı)


      Kullanılacak Malzemeler
      1 çay kaşığı nane
      1 çay kaşığı kekik
      1 tatlı kaşığı karabiber
      2 çorba kaşığı tereyağı
      1 demet maydaonoz
      5 adet domates
      5-6 adet patlıcan
      1-2 soğan
      1 çorba kaşığı biber salçası
      1 çay kaşığı pul biber
      1-2 adet domates


      Hazırlanma Şekli

      Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan kesin eninine uzun olarak doğrayın. On dakika tuzlu suda tutun. Mercimeği beş, on dakika kaynatın suyunu süzün. Rendelenen soğanı tencerede kavurun. İçine haşlanan mercimeği, kimyon, nane, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ve iki domates rendesiyle biber salçasını ekleyin, beş dakika kavurun. Tencareye süzdüğünüz patlıcanları bir sıra dizin. Üzerine mercimeği onun üzerine tekrar patlıcanı koyun. Mercimek bitene kadar bu şekilde yerleştirin. Kalan domatesi rendeleyin içine iki çay bardağı su ekleyin. Yemeğin üstüne dökün. Kısık ateşte pişirin.

      hatay lezzetleri Mualla1-M
      reco_54
      reco_54
      Ödüllü Üye
      Ödüllü Üye


      Kayıt tarihi : 12/03/08
      Erkek
      Mesaj Sayısı : 1666
      Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
      Yaş : 53
      Mesleği : Otomativ
      Medeni Durumu : Evli
      Çocuk Sayısı : 1
      Eğitim Durumu : Lise
      Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
      Resim Resim : ---
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
      İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
      Site Puanı Site Puanı : 583
      Rep Puanı Rep Puanı : 81

      hatay lezzetleri Empty Yörük kebabı

      Mesaj tarafından reco_54 Çarş. 01 Ekim 2008, 10:20 pm

      hatay lezzetleri Ymk_1422

      Yörük kebabı

      Malzemeler:
      600 gr. kuzu kuşbaşı et
      2 su bardağı erişte
      3 adet domates
      3 yemek kaşığı margarin
      1 su bardağı bezelye
      1/2 demet dereotu
      1 adet enginar
      10 adet mantar
      1 adet soğan
      4 adet yeşil biber
      1 su bardağı kaşar rendesi

      Hazırlanışı: Kuşbaşı et, ufak ufak doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Küp küp doğranmış mantarlar ilave edilir. Daha sonra sırasıyla yeşil biber, enginar, domates ve bezelyeler eklenir. Diğer tarafta erişte tuzlu ve hafif yağlı suda makarna gibi haşlanır. Yağlanmış tepsiye önce kavrulmuş et ve sebzeler daha sonra erişteler düzgünce yerleştirilir. Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirilir. Servis yapmadan önce üzeri kaşar rendesi ve dereotu ile süslenir.


      En son reco_54 tarafından Çarş. 01 Ekim 2008, 10:48 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
      reco_54
      reco_54
      Ödüllü Üye
      Ödüllü Üye


      Kayıt tarihi : 12/03/08
      Erkek
      Mesaj Sayısı : 1666
      Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
      Yaş : 53
      Mesleği : Otomativ
      Medeni Durumu : Evli
      Çocuk Sayısı : 1
      Eğitim Durumu : Lise
      Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
      Resim Resim : ---
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
      İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
      Site Puanı Site Puanı : 583
      Rep Puanı Rep Puanı : 81

      hatay lezzetleri Empty Antakya YEMEKLERi

      Mesaj tarafından reco_54 Çarş. 01 Ekim 2008, 10:39 pm

      hatay lezzetleri Asir
      Aşır

      Antakya mutfağı, seneler boyunca geleneklerin ve yöresel damak lezzetinin zenginliği ile ülkemiz ve tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Soğuk mezeler, pilav ve dolmalar; balık, etli ve sebzeli yemekler, ekmek ve börekler, oruklar, tatlı ve kurabiyeler şeklinde kategorize edilen Antakya mutfağı çok çeşitlilik içeriyor.


      hatay lezzetleri Sihil_mahsi
      Şıhıl Mehşi

      Cevizli biber, Küflü çökelek salatası, Zahter salatası, Turplu tarator, Humus, Patlıcanlı yoğurtlama, Sarmaiçi, Yumurta öccesi (mücver), Taze çökelek salatası soğuk mezeler arasında sayılabilir. Küflü çökelek Hatay'da çok kullanılır. Çökelek, çekilmiş kimyon, tarçın, yenibahar, sarımsak, dövülmüş zahter (kekik), toz kırmızıbiber, tuz ve zeytinyağı ilavesiyle yoğurulur. Portakal büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır. Parçalar 3-4 gün açık havada kurutulur. Kuruyan peynirler bir kağıtla sarılıp küflenmeye bırakılır. Pilav ve dolma çeşitleri de zengindir Hatay'ın. Biberli kimyonlu bulgur pilavı, Baklalı bulgur pilavı, Pirzolalı yaprak sarma, Tuzlu yoğurtlu kabak dolması, Firikli aş, Kuru dolma, Mercimekli bulgur pilavı yöre mutfağının başlıca örnekleridir. Ana yemek gruplarından Arap kebabı çiğ köfteyle birlikte servis yapılır.


      hatay lezzetleri Mumbar
      Mumbar

      Tuzlu yoğurt adı verilen yiyecek Hatay'da yaygın olarak tüketilir. Keçi sütünden mayalanan yoğurt tahta kaşıkla sürekli karıştırılıp tuz eklenerek iyice pişirilir. Çökelek kıvamına gelen tuzlu yoğurt kalıplara basılır. Soğuk su ile eritilerek çorbalara, sebze ve buğday ürünlerinden yapılan yemeklere eklenir. Ayrıca bol zeytinyağı ile ezilip çayla birlikte kahvaltıda yenir.

      hatay lezzetleri Kagit_kebabi
      Kağıt Kebabı



      Antakya mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, yemekte değişik tat veren baharatlar,salçalar, karışımlar bol miktarda kullanılmaktadır. Antakya yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde lezzetinde, malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının ve el becerisinin de payı büyüktür. Antakya’da ev hanımlarının olduğu kadar erkeklerinde yemek yapma konusunda uzmanlığı tartışılmaz bir gerçektir.

      hatay lezzetleri Kabak_tatlisi
      tatlı
      Tatlı denince akla künefe ve kadayıf gelir... Ağızlı kadayıf, Burma künefe ve Kaymaklı künefe'si çok meşhurdur. Kaymaklı künefe'yi sizler için mutfağımızda pişirdik ve tadına doyamadık. Ağızlı kadayıf'ı burada yapmak biraz zor! Çünkü tatlıda kullanılan ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütünün kaynatılıp koyulaşmasıyla elde ediliyor. Burma künefe'yi evinizde hazırlayabilirsiniz. Kadayıf tereyağı ile ovuluyor ve parçalara ayrılıyor. Her bir parça küçük parmak kalınlığında açılıp üzerlerine tuzsuz peynir yerleştiriliyor. Poğaça gibi kapatılıp unlu yumurtaya batırılıyor ve kızartılıp ılık şuruba atılıyor...




      NE YENİR? Hatay'da, diğer kentlerde pek rastlanmayacak özellikler taşıyan farklı bir çarşı var. Künefecilerle başlayan çarşı yolunda gecenin geç saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. İçi tuzsuz peynirle hazırlanıp şerbetlenerek üzeri kaymak veya dondurma ilavesiyle servis edilen tatlı, Hatay'ın simgelerinden biri. Harbiye'de küçük tavalarda yapılanlar daha da makbul sayılıyor. Künefe malzemesi olan un ve su karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek kenara alınıyor.


      hatay lezzetleri Meyvesepeti_abugannus

      Abuğannuş
      Malzemeleri:

      4 adet patlıcan (saplarını koparmayın)
      3 adet ergin domates
      Tuz
      Zeytinyağı
      Sarımsak (arzuya göre)
      Hazırlanışı:

      Patlıcanları ocakta karnını bi kaç yerden delerek közlüyoruz.
      Domateslerin kabuklarını soyarak şrş doğrayıp zeytinyağda soteliyoruz
      Közlenmiş patlıcanların kabuklaırnı soyduktan sonra minik minik dilimliyoruz.
      Sotelenmiş domateslerin üzerine önce tuzu sonra da patlıcanlarımızı atıyoruz ve ocak üzerinde biraz daha karıştırıyoruz. Sonra bir servis tabağına alıyoruz ve soğutuyoruz.

      Soğuk olarak servis yapıyoruz.

      NOT: Üzerine dilerseniz yoğurt, onun da üzerine kavrulmuş kıyma ile de servis yapabilirsiniz....

        Similar topics

        -
        » HATAY

        Forum Saati C.tesi 27 Nis. 2024, 5:26 am