HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

YEMEK YEME PROBLEMLERİ FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

YEMEK YEME PROBLEMLERİ FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU

Similar topics


      YEMEK YEME PROBLEMLERİ

      Herkonu Forum Sitesi
      Herkonu Forum Sitesi
      Admin
      Admin


      Kayıt tarihi : 26/01/08
      Kadın
      Mesaj Sayısı : 1543
      Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
      Medeni Durumu : Evli
      Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
      Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
      söylediğin sözün mahkumusun.
      ________________________

      Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
      Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
      Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
      Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
      _______________________

      Körden DeğiL!! Nankörden,
      YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
      Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
      _______________________

      Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
      Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
      Ben Sadece,
      Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
      Site Puanı Site Puanı : 1337
      Rep Puanı Rep Puanı : 32

      YEMEK YEME PROBLEMLERİ Empty YEMEK YEME PROBLEMLERİ

      Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Salı 11 Mart 2008, 2:30 pm

      YEMEK YEME PROBLEMLERİ

      Bu problem bazı çocuklarda, aşırı kısıtlı bir gıda türünü tercih etme şeklinde olabileceği gibi bazı çocuklarda da, katı gıdaları yememek konusunda ısrar etmek şeklinde olabilir. Bazı çocuklar mesela sadece hamburger ve patates yiyerek beslenirken onun dışında sebze meyve gibi gıdaları denememek konusunda çok ısrarlıdırlar. Yeni bir gıdayı çocuğa denetmek çok zordur. Anneler için bu kısıtlı tercihler içinde yaratıcı menüler bulmak çok zor olmaktadır. Ya da, bazı çocuklar katı gıdaya bir türlü geçemezler, bazen bisküvi, kraker gibi katı şeyleri yedikleri halde diğer gıdaları eziciden geçmeden yemezler. Bu kısıtlı tercihler çocuklarının gerekli vitaminleri alamayacağı düsüncesi anne babaları çok kaygılandırmaktadır. Çocuğu kendi arzularına göre yemesi serbest bırakmak bu kaygıları arttırırken, yememekte ısrar ettiği gıdaları zorla yedirmeye çalışmak, evde çok gergin bir hava yaratmakta ve genellikle de anne baba açısından başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

      Bu konuda benimsenebilecek en iyi tutum çok ısrarcı olmamakla beraber, yeni gıdaları sürekli çocuğun gözünün önünde tutmak olacaktır. Yani çocuk yemediği gıdalara dokunmak hatta gerekiyorsa onları eline alıp bakabilmek, sıkmak, oynamak şansına sahip olabilmelidir. Bazen çocuğun yemekten hoşlanmadığı şeyleri, yediği gıdalar arasına az miktarda karıştırmak veya önce istemediği şeyden bir parça ısırmasından sonra cips gibi sevdiği birşey vermek, gibi yollar faydalı olabilmektedir. Çünkü, yeni birşeye alışmak zaten bu çocuklar için oldukça zor olan bir durumdur. Kendi alıştığı gıdadan vazgeçmek bu açıdan bir zorluk yaratabileceği gibi bazı çocukların daha önce anlattığımız duyulara aşırı hassasiyetleri de farklı tat ve dokulardaki gıdaları denemeyi zor hale getiriyor olabilir.

      Bazı çocuklarla yaşanan yemek problemi de, belli bir yemeği bitirebilecek süre kadar masada oturamamalarından kaynaklanır. Onun için anneler bu çocukları ya küçük ve sık öğünler şeklinde beslemeye çalışırlar ya da, ellerindeki tabak ile çocuğun peşinde koşmak zorunda kalırlar. Özellikle iki buçuk, üç yaşlar arasında bu problemler ailelere oldukça zor anlar yaşatır. Ama zaman içinde bu problemin şiddeti azalarak hafifler. Çünkü çocuklar zaman içinde kendi dışlarındaki düzene alışırken, ailelerde birtakım başa çıkma yolları üretmiş olurlar. Ancak pek çok davranış probleminin dört beş yaşlarına doğru hafiflediği ile ilgili gözlemlerimiz sadece alışkanlıklarla açıklanabilir mi yoksa otizmin seyri ile ilgili bir durum mudur, bunu bilmek şu ana kadar ki bilgilermizle pek mümkün gözükmemektedir.

      Çocuğu bir öğün boyunca masada oturtmanın zor olduğu durumlar için, önce yemek dışı zamanlarda onun masada oturmasını sağlamak gerekmektedir. Bunun için belki masada bir su oyunu oynama düzeneği kurup, belli bir süre onu bununla meşgul etmek iyi olabilir ya da zaman zaman onu masada oturtup, sadece kraker vererek kalkmadan yemesini sağlamak bir oturma alıştırması olarak kullanılabilir. Eğitim çalışmasına başladıktan sonra, masada yapılan birebir çalışmaların sonucunda, çocuğun yemek için oturması da kolaylaşabilmektedir.

      Kaynak: SOS Otizm Kitabı

        Similar topics

        -

        Forum Saati Perş. 28 Mart 2024, 9:54 pm