HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış! FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış! FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU

Similar topics


    Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış!

    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış! Empty Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış!

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Paz 29 Ağus. 2010, 2:42 pm


    Bebek bakımında klasikleşmiş 15 yanlış! Baby
    Bebek bakımının da klasik yanlışları olur mu demeyin. Elbette oluyor. Özellikle ilk kez anne baba olanlarda görülen ve ‘klasik’ hale gelen yanlışları var. Biz de bu sayfalarda yanlışları aktarmak istedik. Tabii yanlışa karşı doğrularını da…

    Bebeğiniz için ‘kusursuz’ bir ortam yaratmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı biliyoruz. Eviniz, bebeğinizin odası, giysileri, oyuncakları… derken bebeğiniz için en iyisini yapmak için uğraşıp duruyorsunuz. Ancak bu dönemde bebek bakımında tecrübeli olanların, yeni annelere verdiği öğütler vardır. Akrabasından komşusuna kadar birçok kadın “Bir faydam dokunsun” düşüncesiyle kendi deneyimlerini paylaşmaya bayılır. Bu konuda en ısrar edenler, hatta en doğrusunu bildiğini iddia edenler de vardır. Size akla uygun ya da inanılır gelmese de, içinize kurt düşer; ‘Acaba doğru mu söylüyor?’.. İşte bu yüzden biz de, içinizdeki şüpheleri yok edecek bebek bakımında en sık rastlanan 15 hatayı ve doğrusunu derledik.

    1-Yanlış: Yenidoğanlara eldiven giydirilmezse tırnaklarıyla yüzlerini çizerler.
    Doğru: Yenidoğanın minicik tırnaklarını kesmek zor görünebilir. Zarar verme endişesi nedeniyle sık kesilmeyen tırnakları, bebeklerin metabolizma hızı yüksek olduğu için çok çabuk uzar. Bu durumda annelerin başvurduğu ilk yöntem, eldiven girdirmektir.
    Yeni doğan bebeğinize eldiven giydirmek, algılarından birini kapatmanız anlamına gelir. Çünkü yenidoğanın dış dünyayı tanımasının bir yolu, dokunmadır. Ayrıca elleri sürekli kapalı kalınca, çeşitli organizmaların gelişmesi için uygun ısı ve nem de oluşur. Eğer tırnaklarının yüzünü çizeceğinden endişe ediyorsanız, sık sık kesmenizde yarar var.

    2-Yanlış: Bebeğin başı temiz tutulmadığı için konak olur.
    Doğru: Bebeğin kafa derisinde oluşan, beyaz ya da sarımsı-kahverengi kabuksu tabakaya, konak denir. Nedeni başın temiz tutulmaması değil, saç derisinde aşırı miktarda üretilen yağsı maddelerin birikmesidir. Konaktan kurtulmanın yolu ise, oldukça basit. Bunun için banyodan önce bebeğinizin kafasına bebe yağı ile masaj yaparak konakları yumuşatın. Sonra da bebe şampuanı ile yıkayıp yumuşak hareketlerle saçını fırçalayın. Ayrıca kafatası terlediğinde kabuklanma fazlalaşacağından kafasını serin ve kuru tutmaya özen gösterin.

    3-Yanlış: Göbek kordonu düştükten sonra antiseptik toz sürülüp, kapalı tutulmalıdır.
    Doğru: Bebeğin göbek kordonu düşene kadar doktorun önerdiği antiseptik bir solüsyonla veya alkolle günde 3-5 kere temizlenmelidir. Kordon düştükten sonra da pansuman hemen kesilmemeli. Geriye kalan bölgede ince bir deri tabakası oluşuncaya kadar temizlemeye devam etmek gerekiyor. Ayrıca üstü bezle ya da bantla örtülmemeli. Bu hava almasını engellediğinden iyileşmesini geciktirir.

    4-Yanlış: Bebeğin kusması, hasta olduğunu gösterir.
    Doğru: Kusma her bebekte görülen normal bir durumdur. Bu konudaki araştırmalara bakılırsa, bebeklerin yüzde 80’i ilk üç ayda en az bir defa kusuyor. Ancak kusmanın birçok nedeni var. Bu yüzden bebeğinizin kusma nedenini öğrenerek, ona göre birtakım önlemler almanız gerekir. Bebeğin kusması her ne kadar normal bir durum olsa da, en yaygın hastalık belirtilerinden biri olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

    5-Yanlış: Bebek her ağladığında kucağa alınmaz.
    Doğru: Bilinen bir gerçek var ki, bebekler çoğu zaman nedensiz ağlarlar. Siz de bir süre sonra bebeğinizi tanıyarak ne zaman, ne için ağladığını çözersiniz. Bu yüzden bebeğinizi kucağa alıştırmaktan çekinmeyin ve ağladığı zaman onu kucaklayıp, sakinleştirin.

    6-Yanlış: Hergün yıkanan bebek, daha çabuk büyür
    Doğru: Elbette hayır. Bebeğin her gün yıkanması gerekmez, yıkanmanın büyümeyle doğrudan bir ilgisi yoktur. Çünkü bebeğinizin ter bezleri henüz çalışmadığı için terlemez, dolayısıyla bakterilerin gelişeceği yeterli nem oluşmaz. Ancak bu yüzden yıkama aralarını uzatmayın. Çok soğuk günlerde, bir iki gün silerek temizleyebilir, sonraki gün yıkayabilirsiniz.

    7-Yanlış: Çok ağladığına göre anne sütüyle doymuyor, mama vermek gerek.
    Doğru: Birçok anne bebeğine ilk 6 ay sadece anne sütü vermesi gerektiğini biliyor. Ancak bebeğin her ağlayışında aç olduğunu sanan anneler ya da çevresindekiler anne sütünün yetmediğini ve mama vermek gerektiğini düşünürler. Halbuki bebeğinizin her ağlayışı acıktığına işaret değildir. Bebeğiniz nedensiz yere ağladığı gibi; gaz, üşüme, fazla ısınma, ilgi çekme gibi bir çok nedenden dolayı da ağlayabilir.

    8-Yanlış: Bebeklerin daha çabuk yürümesi için ayakkabı giydirilmesinde yarar var.
    Doğru: Bebekler yürüme denemeleri yaparken ona ayakkabı giydirmek, daha hızlı yürümesine neden olmaz. Tam tersine bebeğiniz evde yürüme denemeleri yaparken onu ara sıra ayakkabısız bırakın. Çünkü gün boyu ayakkabı içinde kalan ayakları terler ve havasız kalır. Ayaklarının nemlenmesi de alerji ve kızarık oluşmasına neden olabilir. Hatta tırnaklar yumuşayacağından tırnak problemleri doğabilir.

    9-Yanlış: Vejetaryen beslenme biçimi bebeğin gelişimini yavaşlatır.
    Doğru: Yapılan araştırmalara göre, bebeklerin vejetaryen olmalarında bir sakınca yok. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle 0-1 yaş grubu bebeklerin enerji ve besin öğesi gereksinimleri yüksek olduğundan, bu bebeklerin enerji ihtiyaçlarını konsantre kaynaklarla azar azar ve sık sık besleyerek karşılamak gerekiyor. Aynı özen, 1 yaşından sonra da gösterilmeli ve bebeğin beslenmesinde çeşitlilik sağlanmalı.

    10-Yanlış: Tuvalet eğitimi en geç 2 yaşında verilmelidir.
    Doğru: Böyle bir zorunluluk yoktur. Tuvalet eğitimi çocuğun kişisel gelişimiyle de ilgilidir. Kimi çocuk için bu süreç 2 yaşında tamamlanır kimisi içinse 4. Öncelikle bilinmesi gereken şu; tuvalet eğitimine başlanması için çocuğun mesane kaslarının gelişmesi gerekiyor. Böylece tuvaletini daha uzun süre tutabiliyor. Genelde 2 yaşına kadar kasları gelişiyor. Ancak çocuğun psikolojik olarak da bu sürece hazırlanması gerekiyor. Aksi halde yani erken ya da geç verilen eğitim çocuğun huzursuzluk duymasına ve uzun süreli tepki vermesine neden olabiliyor.

    11-Yanlış: Bebeğin hastalanmaması için çok sıkı giydirilmesi gerekir.
    Doğru: Normal doğum ağırlığındaki bir bebeğin giyimi, bulunduğu ortamın sıcaklığına göre değişir. Bu yüzden bebeğinizi, kat kat giydirmek yerine, havanın sıcaklığına bakarak kışın üç ince kat giydirmelisiniz. Soğan sistemi denilen katlı giydirme şeklinde, bebeğin giysilerinin arasındaki hava da ısındığı için daha sıcak tutar. ancak unutmayın bebeğinizin hastalanmasının ilk etkeni, üşümesi değil, bulaşıcı mikroplardır.

    12-Yanlış: Yürüteç, daha çabuk yürümesine yardımcı olur.
    Doğru: Bebeklerinin bir an önce yürümesini isteyen pek çok aile, yürüteç kullanmanın bu süreci hızlandıracağını düşünüyor. Ne var ki, yürüteç kullanmak bebeğin yürümeye başlamasını çabuklaştırmadığı gibi, çeşitli sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan birkaçını sayacak olursak yürüteç nedeniyle; bebeğin henüz yere basmaya hazır olmayan ayaklarında deformasyon meydana geliyor, kalça problemleri oluşabiliyor. Ayrıca vücudu daha dik durmaya hazırlıklı olmadığından, kifoz ya da skolyoz gibi duruş bozuklukları görülebiliyor ve asıl önemlisi bebeğin yaralanmasıyla sonuçlanan ev kazaları yaşanıyor.

    13-Yanlış: Zayıf bebekler çabuk hastalanır.
    Doğru: Anne babalar bebeklik dönemindeki tombulluğu sağlıklı olmasına yorar. Oysa, bu doğru bir yaklaşım değildir. Her zayıflık vücut direncinin düşük olmasını göstermeyeceği gibi, her tombulluk sağlık olduğunu göstermez. Önemli olan bebeğin dönemine özgü, normal gelişip gelişmediğidir. Kısacası, depolanan yağlar, bebekleri hastalıktan korumaz.

    14-Yanlış: Emzik dişlerin yamuk çıkmasına neden olur.
    Doğru: Sanıldığının aksine 2 yaşına kadar bebeklerin emzik kullanması, bir davranış bozukluğu değil, sadece bir alışkanlık. Gerek damak yapısı, gerekse psikolojik açıdan 2 yaşına kadar herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak 2 yaşından sonra emziği unutturmakta fayda var.

    15-Yanlış: Bebekler erken yürürse, bacakları yamuk olur.
    Doğru: Elbette olmaz. Bebek yürümeye hazırsa yürümek ister. Siz zorlamadığınız sürece, yürüme girişimlerine yardımcı olmanızda hiçbir sakıncası yoktur. Elinizden tutarak yürümesine yardım edebilirsiniz. Yürümeye çalışıyor diye bacaklarında bir yamukluk oluşmaz. Aksine, kaslarını çalıştırdığı için gelişir.

      Similar topics

      -

      Forum Saati C.tesi 27 Nis. 2024, 3:27 am