HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Otizm Yayılıyor mu? FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

Otizm Yayılıyor mu? FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU


    Otizm Yayılıyor mu?

    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    Otizm Yayılıyor mu? Empty Otizm Yayılıyor mu?

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Paz 15 Mart 2009, 8:46 pm

    Otizm Yayılıyor mu?
    Otistik çocukların beyniyle sağlıklı bir çocuğun beyni farklı iki bilgisayar işletim sistemine benzetiliyor. ABD'nin Northbrook kasabasında karlı bir kış gecesi; Craven'lerin evi... Yedi yaşındaki David ve beş yaşındaki Jason, bir taraftan 'Bebek Beethoven' filmini seyrederken, bir taraftan da babalarının oturduğu koltuğa tırmanmaya çalışıyor.


    Ancak bu mutlu aile tablosu aldatıcı, çünkü David ve Jason otistik. David sadece 10 kelime biliyor, emzik emiyor, geceleri bezleniyor. Jason ise hâlâ biberonla besleniyor ve kimseyle konuşmuyor. Dana ve Barry Craven, oğullarına otistik teşhisi konulduğundan beri kapısını çalmadık doktor, denemedik yöntem bırakmadılar.


    Çocukların zehirli maddelerle temasını azalmak için evdeki halıları kaldırıp parke döşediler, özel bir su arıtma sistemi kurdurdular. Müzik terapileri, yunuslarla yüzme gluten diyeti, ilaç tedavileri, yılda 75 bin dolar harcama... Hepsi nafile, çünkü bilim henüz otizm hastalığına çare bulamadı.


    60 yıl önce keşfedildi


    Newsweek dergisi, son sayısında otizmi işledi. 60 yıl önce keşfedilen bu beyin hastalığı tıp için hâlâ muamma. Özellikle son 20 yılda otistiklerin sayısında belirgin bir artış var, her 166 çocuktan biri otizm spektrum bozukluğu (Autism Spectrum Disorder-ASD) ile doğuyor. (Türkiye'de yaklaşık 100 bin otistik olduğu sanılıyor.)


    Otizmde de erken teşhis çok önemli. Birçok çocuğa teşhis ancak iki yaşından sonra konabiliyor. Oysa bir yaşından önce tedavi görmeye başlayan çocuklarda belirtiler önemli ölçüde azaltılabiliyor. Bu yüzden doktorlar belirtileri en erken tespit etme peşinde.


    Bir otistiğin beyniyle, sağlıklı bir insanın beyni, farklı iki bilgisayar işletim sistemi gibi ayrılıyor.

    Örneğin, yüzleri tanımadan ve yüz ifadelerini algılamadan sorumlu beyin bölgesi, otistiklerde çok daha az çalışıyor. Uzmanlar, bilgisayar oyunlarıyla otistik çocukların bu alanda geliştirilebileceklerini umuyor.
    Modern tıbbın çaresiz kaldığını düşünen aileler, alternatif tedavilere yöneliyor. Bilimsel bulgular aksini söylese de, yiyecek ve kullanılan araç gereçlerle vücuda giren metallerin otizmi tetiklediği yaygın bir inanış. Bu nedenle bazı otistik çocuklar, ciddi hastalıklara neden olabilecek, radikal diyetlere tabi tutuluyor.

    "Daha geniş kapsamlı düşünmeliyiz" diyen ABD Otizm Ağı görevlisi Dr. Margaret Bauman örnek veriyor: "Sürekli ağlayıp olduğu yerde sallanan, otistik kızın boğazında ülser olduğu anlaşıldı. Aynı şekilde sürekli kafasını salayan otistik çocuğun, koliti tedavi edildiğinde bu alışkanlıktan kurtulduğu görüldü."
    Bu belirtilere dikkat


    İletişim: Geciken konuşma veya hiç konuşmama, iletişim kurma zorluğu, sürekli bazı sözcük veya söz öbeklerini tekrar etme, adı söylendiğinde tepki vermeme, davranış, mimik ve jestlere tepki göstermeme.


    Sosyal etkileşim: Nesnelere işaret etmeme veya başkalarına göstermeme, başka insanların yüzüne bakmama, göz teması kurmama, gülümsemeye karşılık vermeme, yaşıtlarıyla ilişki kuramama, başka çocuklara ilgi göstermeme, övgü veya fiziksel sevgi gösterilerinden motive olmama, sempati veya empatiyi net olarak gösterememe.


    Davranışlar: Sürekli olarak tekrarlayan oyunlar, belirli bir konuya veya nesneye karşı aşırı ilgi duyma, sürekli onunla meşgul olma, başkalarını ve davranışları taklit etmeme, belirli kalıplar, ritüel ve alışkanlıklara bağımlı olma, sürekli tekrarlayan hareketler (örneğin el çırpma, sallanma, göz çevirme), nesnelerin ayrıntılarına takılma, kalabalık, ses ve ışıktan aşırı etkilenme, bazı seslere, dokulara veya durumlara karşı aşırı tepki verme, acıya karşı fazla duyarlı olmama.

    Çetin Özbey

      Similar topics

      -

      Forum Saati Çarş. 01 Mayıs 2024, 10:09 pm