HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme


Join the forum, it's quick and easy

HERKONU FORUM SİTESİ

Herkonu Forum Sitesi'ne Hosgeldiniz.

11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor FLAPPINGBUTT

Ailemize katilmak ister misiniz ? glsme

HERKONU FORUM SİTESİ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERKONU


2 posters

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor

    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty 11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Salı 26 Ağus. 2008, 10:55 am

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor 356

    İslâm âleminin kutsal ayı Ramazan, 31 Ağustos Pazar günü kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak. 1 Eylül sabahı da sahura kalkılacak. İlk iftar, 1 Eylül Pazartesi günü Ankara’da saat 19.30’da, İstanbul’da 19.46’da, İzmir’de ise 19.51’de yapılacak.

    İslam aleminin kutsal ayı Ramazan, 31 Ağustos Pazar günü kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak. 1 Eylül sabahı da sahura kalkılacak. İlk iftar, 1 Eylül Pazartesi günü Ankara'da saat 19.30'da, İstanbul'da 19.46'da, İzmir'de ise 19.51'de yapılacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan hizmetleri konusunda il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderdi. Buna göre, Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak.
    Herkonu Forum Sitesi
    Herkonu Forum Sitesi
    Admin
    Admin


    Kayıt tarihi : 26/01/08
    Kadın
    Mesaj Sayısı : 1543
    Burç Sembolü : Burcunuzun Sembolü Lütfen
    Medeni Durumu : Evli
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler : Söylemediğin sözün hakimi,
    söylediğin sözün mahkumusun.
    ________________________

    Alim konuşuyorsa ; Bilirim susmasını ,
    Zalim konuşuyorsa ; Bilirim susmamasını !
    Cahil konuşuyorsa ; Bilirim susturmasını ,
    Bilmediğim konuda ; Bilirim konuşmamasını..
    _______________________

    Körden DeğiL!! Nankörden,
    YüzSüzden DeğiL!! 2 YüzLüden,
    Tipi Bozuk OLandan DeğiL!! Sütü Bozuk OLandan Kork...
    _______________________

    Ne kimseyi bir Hırs UğRuna Satarım..
    Ne de Kimseye yaLakaLık Yaparım..
    Ben Sadece,
    Bendeki doğruLarı Yaşarım..!.
    Site Puanı Site Puanı : 1337
    Rep Puanı Rep Puanı : 32

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty Geri: 11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor

    Mesaj tarafından Herkonu Forum Sitesi Salı 26 Ağus. 2008, 10:58 am

    Bu ay neden 11 ayın sultanıdır?

    Bir Müslüman olarak hayatımızı sürdürüyorken, bu yaşamı ne kadar bilinçli ve iradeli yaptığımız önemlidir. Çünkü İslam irade dinidir. İslam her zaman seçenekleri sunan ve inananlarını bu seçeneklerin karşısında özgür bırakan bir dindir.

    Ramazan ayı bir katalizör gibi diğer aylardan kalan yorgunlukları, kırgınlıkları, hataları alıp götüren bir ay. On bir aydan üzerimize yığılmış manevi dertlerden bizi kurtaran ve gelecek aylara da daha sağlam adımlarla girebilmemizi sağlayan bir ay. Böylesine fırsatların sunulduğu, ilahi afların ve bağışlamaların zirveye çıktığı bir başka ay daha yok. "Merhamet edene, merhamet edilir." diyerek yaratıcı bizim başta kendimize, sonra tüm canlılara merhametli olmamızı istiyor bu ayda. Oruç tutarak midemize, iftar vererek dostlarımıza, Ramazan eğlencelerine katılarak ailemize merhamet ederiz. Böyle sürer gider bu zincir.



    Ramazan ibadetleri

    Bu kadar kıymetli bir ayın kıymetini iyi bilelim. Ramazan ayına mahsus olan oruç, sahur, iftar, teravih, zikir, fitre gibi ibadetlere azami dikkat gösterelim. Bu ibadetlere ait bilgilerimizi arttıralım. Güncel sorularımız için güncel cevaplar bulalım. Sadece gazetelerin Ramazan sayfalarıyla yetinmeyelim. Çünkü birkaç sayfada bütün meseleleri yazmak mümkün değil. Aklımıza takılan soruları ve dini bilgilerimizi mutlaka bilgilerine güvenebileceğimiz insanlara sorup öğrenelim. Diyanet İşleri’nin fetva bölümünden istediğimiz cevapları kolayca alabiliriz. Yine bir İslam ilmihalinden ibadetlere ait dini bilgileri kolayca öğrenebiliriz. Bu konuda en çok bilinen ve yararlanılan eser olan Ömer N. Bilmene ait olan İslam ilmihalini çevremizden çok kolay bir şekilde temin edebiliriz.



    Eski Ramazan Sofraları

    Pek çok kaynakta rastladığımız "Ramazan'ı karşılama telaşı", geçmişte sevinçli bir süreç olarak yaşanırmış. İftariyeliklerle süslenmiş sofra başında, konuklarla birlikte topun sesini ve camilerin kandillerini gözleyen çocuk çığlıklarını beklemek sevap sayılırmış. Çerez, çeşitli reçel ve peynirler, uzak ülkelerden gelmiş itibarlı konuk hurma, iftariyeliklerin arasında. İlle de siyah zeytin; yağsız, limonsuz. Oruç açmak için. Sonra tiryakisi için tütün. Yan odada serilmiş seccadelerde hep birlikte kılınan akşam namazı. Verilen bu aranın az sonra buluşulacak özenli lezetlere hazırlık anlamı taşıdığı da söyleniyor. İftar sofralarında değişmez ilk yemek; et veya tavuk suyuyla hazırlanan düğün, mercimek, yoğurt, pirinç çorbaları. Ramazan'ın vazgeçilmez yemeği pastırmalı yumurta; kapağı horozlu, kalaylı sahanlar içinde. Yanında mutlaka Ramazan pidesi. Daha sonraki yemekler etinden sebzesine, pilavından böreğine ev sahibinin gücüne göre sıralanırmış. Kaydına rastladığımız bazı iftar yemeği listeleri kırk çeşide kadar çıkıyor. Ağır ve az yemek de adaptan sayılırmış. Kuru meyvelerden yapılan hoşaflar, 60-70 kat yufkadan oluşan baklava, kazandibi, kabak tatlısı, keşkül-ü fukara (neresi fukaraysa), Ramazan'a has bir tatlı olarak anılan gül kokulu güllaç yerlerini alıyorlar sofralarda. Sofradaki en yaşlı ya da hatırlı kişinin, "Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler? Taze elden, taze pişmiş, taze kahve tazeler" beyitini okumasıyla mangallara sürülen cezveler iftar yemeğinin sonunu,Ramazan eğlencelerinin başlangıcını işaret edermiş. Ve pek çok evde bu eğlenceler sahura kadar sürermiş. Çocukların bile tatlı uykularından Ramazan davuluna eşlik eden manilerle uyanarak katıldığı sahur sofralarında ise daha çok tok tutan yiyeceklere yer verildiğini görüyoruz.
    reco_54
    reco_54
    Ödüllü Üye
    Ödüllü Üye


    Kayıt tarihi : 12/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1666
    Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
    Yaş : 53
    Mesleği : Otomativ
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : Lise
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
    Resim Resim : ---
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
    İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
    Site Puanı Site Puanı : 583
    Rep Puanı Rep Puanı : 81

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty hangi il ramazanda ne yer ?

    Mesaj tarafından reco_54 Salı 26 Ağus. 2008, 6:44 pm

    Ramazan ayında, Türkiye'nin birçok bölgesinde yöresel yemekler sofraları süslüyor.

    Erzurum'da ayran aşı çorbası ve kadayıf dolması, Ardahan'da katmer ve un helvası, Erzincan'da gasefe ve ekşili, Kars'ta erişte pilavı, iğdır'da revani, ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. İlde kıymalı yumurta da ramazanda en çok tercih edilen yemeklerin başında geliyor.

    Ardahan'da ramazan ayında katmer, un helvası ve mantı çok tüketiliyor. Erzincan'da ise kayısıyla yapılan ve üzerine bolca şerbet dökülerek yenen gasefe tatlısı ile biber ve domatesle yapılan ve üzerine tandır ekmeği konulan ekşili, vazgeçilmez yemekler arasında sayılıyor.

    Kars'ta vatandaşların vazgeçemediği ramazan yemeği ise erişte pilavı. Sulu köfte ve etli nohut da kentte tercih edilen ramazan yemekleri arasında bulunuyor.

    Iğdır'da da revani, ramazan tatlısı olarak anılıyor. Nohutlu yahni, yaprak sarması ve yoğurt çorbası, ilde ramazana özgü yemekler arasında yer alıyor.
    reco_54
    reco_54
    Ödüllü Üye
    Ödüllü Üye


    Kayıt tarihi : 12/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1666
    Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
    Yaş : 53
    Mesleği : Otomativ
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : Lise
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
    Resim Resim : ---
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
    İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
    Site Puanı Site Puanı : 583
    Rep Puanı Rep Puanı : 81

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty Geri: 11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor

    Mesaj tarafından reco_54 Salı 26 Ağus. 2008, 6:49 pm

    ADANA

    Adana'da ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında, kebaptan sonra ''içli köfte'', ''analı kızlı köftesi'', Mersin'de ''sini köftesi'', Hatay'da ''kaytaz böreği'', ''Şam oruğu'' bulunuyor. Adana'da ''babagannüç'' adıyla bilinen patlıcan salatası, Hatay'da ''abugannüç'' olarak hafif yemek isteyenlerce tercih ediliyor.

    Siyah havuçtan yapılan şalgam da hiçbir sofradan eksik olmayan bir yöre içeceği. Böbreklere iyi geldiği belirtilen şerbet, lokantaların yanı sıra caddelerde özel kıyafetli satıcılar tarafından, sıcaktan bunalan ve serinlemek isteyenlere ikram ediliyor.

    İnce yufkadan yapılan Karakuş tatlısı ve halka tatlı ise ramazanda ağızları tatlandırıyor.

    Babagannüç(Adana'dan bir meze)

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor PICT0571-1
    Malzemeler:

    4 adet iri patlıcan
    2 baş soğan
    l kaşık salça
    l kaşık zeytinyağı
    l adet domates
    l adet limonun suyu
    yeterince tuz ve toz biber.


    Yapılışı:

    Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.
    Afiyet olsun...
    reco_54
    reco_54
    Ödüllü Üye
    Ödüllü Üye


    Kayıt tarihi : 12/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1666
    Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
    Yaş : 53
    Mesleği : Otomativ
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : Lise
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
    Resim Resim : ---
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
    İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
    Site Puanı Site Puanı : 583
    Rep Puanı Rep Puanı : 81

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty rize

    Mesaj tarafından reco_54 Salı 26 Ağus. 2008, 6:55 pm

    RİZE

    Ramazan ayında, Rize'de sofralarda muhlama, kara lahana sarması, turşu tava ve kara üzümden yapılan pepecura tatlısı gibi yöresel yemekler yerini alıyor.

    Rize'nin mutfak kültüründe lahana ve mısır yemekleri her zaman önemli yer tutuyor.

    Yörenin en önemli tatlısı olan pepecura, yöreye has olan ve ağustos ayı sonları ile eylül aylarında olgunlaşan kokulu siyah üzümden yapılıyor. Bu arada, ramazan ayında Artvin'de erişte ve silor, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon'da ise yufka ve pide sofralarda yerini alıyor.

    Rize'den PEPEÇURA
    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Pepecura

    Malzemeler: Uç kilo siyah kokulu üzüm, bir su bardağı mısır unu, tuz. Az bir miktar buğday unu katılması iyi olur.
    Yapılışı:Üzümler ezilir, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alnmış olur. Bir kazana koyduğumuz ve kaynar hale getirdiğimiz üzüm suyuna un, yavaş yavaş yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Sahanlara taslara konup soguk olarak ikram edilir. Bir kaç gün hatta daha fazla bekletmek daha makbuldur. Küflenmeye başlamış olmak bekleme süresini belirler.
    Pepeçura, pekmez için hazırlanan şıradan bir miktar ayrılarak da yapılabilir.
    reco_54
    reco_54
    Ödüllü Üye
    Ödüllü Üye


    Kayıt tarihi : 12/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1666
    Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
    Yaş : 53
    Mesleği : Otomativ
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : Lise
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
    Resim Resim : ---
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
    İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
    Site Puanı Site Puanı : 583
    Rep Puanı Rep Puanı : 81

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty Geri: 11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor

    Mesaj tarafından reco_54 Salı 26 Ağus. 2008, 7:00 pm

    HATAY

    Hatay'da lokantalar, özellikle ramazan dolayısıyla yerel yemek sayısını artırıyor.

    Sultan Sofrası işletmecisi Metin Tansal, ramazan süresince kentte her evin mutfağında çorbasından tatlısına en az 7 çeşit yemek yer aldığını söyledi.

    Lokantalarında menüleri ramazan için yeniden düzenlediklerini ifade eden Tansal, her gün iftarın ya yoğurt çorbası ya da ekşi aşı ile açıldığını kaydetti.

    Sofralarda kıyma et, soğan ve çeşitli baharatların karışımıyla oluşturulan ve yöresel bir meze çeşidi olan ''kaytaz böreği'' ile hafif bir yemek olan patlıcan, maydanoz, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan, patlıcan salatası olarak bilinen ''abugannüç''e yer verildiğini bildirdi.

    Anavatanı Şam olan, birçok kentte içli köfte olarak bilinen ve Antakya'da genel olarak dini bayramlarda yapılan ''Şam oruğu''nun, etli olmasının yanı sıra cevizli olarak da yapılabildiğini belirten Tansal, bu yemeğin özellikle bayramda her evde sofraları süslediğini ifade etti.

    KAYTAZ BÖREĞİ
    Malzemeler:
    350 g yağsız kıyma
    2 baş soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    2 yemek kaşığı nar ekşisi
    1 su bardağı zeytinyağı
    Tuz
    Karabiber
    Evde hazırlanmış ya da fırından alınmış
    ekmek hamuru

    Yapılışı:
    Kıymayı, ince kıyılmış soğan, salça, nar
    ekşisi, tuz, karabiber ve çok az
    zeytinyağı ile beraber karıştırarak
    yoğurun. Hamurdan ceviz
    büyüklüğünde parçalar kopartın ve
    yağlı bir yüzey üzerinde, yağlı
    parmaklarınız yardımıyla çok ince hale
    gelecek şekilde açın. Uçlarından
    birbirinin üzerine gelecek şekilde
    katlayın, yağlayın ve yeniden açın.
    Yeniden katlayarak üzerine bir tutam
    kıyma serin. Böylece dört parmak
    genişliğinde kıymalı hamur parçaları
    oluşturun. Bunları yağlanmış tepsiye
    dizin ve üzerlerine biraz yağ sürüp orta
    ısılı fırına sürün.

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Collage
    reco_54
    reco_54
    Ödüllü Üye
    Ödüllü Üye


    Kayıt tarihi : 12/03/08
    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1666
    Burç Sembolü : Terazi / 24 Eylül - 23 Ekim
    Yaş : 53
    Mesleği : Otomativ
    Medeni Durumu : Evli
    Çocuk Sayısı : 1
    Eğitim Durumu : Lise
    Yaşadığı Şehir / Ülke : Bursa
    Resim Resim : ---
    Yasaklanma Sebebi Yasaklanma Sebebi : ---
    Sevdiğim Sözler Sevdiğim Sözler :
    İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
    Site Puanı Site Puanı : 583
    Rep Puanı Rep Puanı : 81

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Empty kutahya

    Mesaj tarafından reco_54 Salı 26 Ağus. 2008, 7:09 pm

    KÜTAHYA

    Kütahya'da bir aile, özellikle ramazan aylarının aranan tatlısı olan güllacın üretimini 104 yıldır sürdürüyor.

    İmalathane sahibi Hamdi Güllaşçı, Kütahya'da, güllaç tatlısının çini ve porselen gibi önemli değerler arasında yer aldığını belirtiyor.

    Babasının dedesi Güllaşçı Ahmet'in 2. Abdülhamit döneminde sarayda aşçı yamağı olarak çalıştığını, güllaç yapmayı da burada öğrendiğini, Kütahya'ya döndükten sonra 1903 yılında güllaç imalatına başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Babamın dedesi, güllaç yapmayı saray mutfağında öğrenmiş. Onun mesleğini şimdi biz yürütüyoruz. Türkiye'de çok sayıda 5 yıldızlı otele güllaç satıyoruz. Birçok turist, otellerde tadına baktığı güllaçtan ülkelerine götürüyor. Almanya, Hollanda, Mısır, İngiltere ve Rusya'ya da güllaç ihraç ediyoruz.''

    Güllaşçı, güllaç tatlısının özellikle iftar sofralarının baş tacı olduğunu belirterek yağsız yapıldığı için çok hafif olması nedeniyle tercih edildiğini bildirdi.

    güllaç
    Malzemeler
    5-6 yaprak güllaç
    1 lt. süt
    1 su bardağı toz şeker
    1 pk. vanilya
    1 su bardağı ceviz içi
    Sütü kaynatın. İçine toz şeker ve vanilyayı ekleyip eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin.
    Sütü ocaktan alıp biraz ılımasını bekleyin.
    Güllaç yapraklarını kullanacağınız kaba göre mümkün olduğunca büyük ebatlarda kırarak 2 kat şeklinde kaba yerleştirin. Aralarına ılık süt ve kırılmış ceviz içi koyarak yaprakları üstüste kat kat dizin.
    (Her katı sütle bolca ıslatmayı unutmayın.)
    Artan sütü üzerine gezdirip, ceviz veya nar taneleriyle süsleyerek 2-3 saat dinlendirdikten sonra soğuk servis edin. Afiyet Olsun.

    11 Ayın sultanı RAMAZAN geliyor Gullac

      Similar topics

      -

      Forum Saati Perş. 28 Mart 2024, 11:34 pm