HATAY
Hatay'da lokantalar, özellikle ramazan dolayısıyla yerel yemek sayısını artırıyor.
Sultan Sofrası işletmecisi Metin Tansal, ramazan süresince kentte her evin mutfağında çorbasından tatlısına en az 7 çeşit yemek yer aldığını söyledi.
Lokantalarında menüleri ramazan için yeniden düzenlediklerini ifade eden Tansal, her gün iftarın ya yoğurt çorbası ya da ekşi aşı ile açıldığını kaydetti.
Sofralarda kıyma et, soğan ve çeşitli baharatların karışımıyla oluşturulan ve yöresel bir meze çeşidi olan ''kaytaz böreği'' ile hafif bir yemek olan patlıcan, maydanoz, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan, patlıcan salatası olarak bilinen ''abugannüç''e yer verildiğini bildirdi.
Anavatanı Şam olan, birçok kentte içli köfte olarak bilinen ve Antakya'da genel olarak dini bayramlarda yapılan ''Şam oruğu''nun, etli olmasının yanı sıra cevizli olarak da yapılabildiğini belirten Tansal, bu yemeğin özellikle bayramda her evde sofraları süslediğini ifade etti.
KAYTAZ BÖREĞİ
Malzemeler:
350 g yağsız kıyma
2 baş soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Evde hazırlanmış ya da fırından alınmış
ekmek hamuru
Yapılışı:
Kıymayı, ince kıyılmış soğan, salça, nar
ekşisi, tuz, karabiber ve çok az
zeytinyağı ile beraber karıştırarak
yoğurun. Hamurdan ceviz
büyüklüğünde parçalar kopartın ve
yağlı bir yüzey üzerinde, yağlı
parmaklarınız yardımıyla çok ince hale
gelecek şekilde açın. Uçlarından
birbirinin üzerine gelecek şekilde
katlayın, yağlayın ve yeniden açın.
Yeniden katlayarak üzerine bir tutam
kıyma serin. Böylece dört parmak
genişliğinde kıymalı hamur parçaları
oluşturun. Bunları yağlanmış tepsiye
dizin ve üzerlerine biraz yağ sürüp orta
ısılı fırına sürün.