| | Sebze Çorbası-1-
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde...
|
| | MUHALLEBİ -1- (4 ay-1 yaş arası)
100 cc su (1 çay bardağı) 5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı) 3 ölçek formül mama
Hazırlanış:pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.
MUHALLEBİ-2- (100 Kal, 6.7 gr. Protein):
(1 yaş ve üzeri)
(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı 100 cc süt 5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı) 5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)
HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir...
|
| | ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)
(2 porsiyon) 30 gr. (1 köfte kadar) et 1 yemek kaşığı pirinç 1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu) 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 1 küçük soğan
HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.
|
| | Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ
İçindekiler 2 yemek kaşığı nohut veya fasulye 1 çay kaşığı yağ 2 su bardağı su
Yapılışı Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.
|
| | SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)
(1 porsiyon) 1 çay bardağı süt (100 cc) 1 yemek kaşığı silme pirinç Domates suyu (50 cc) 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.
|
| | Yayla çorbasI
İçindekiler 3/4 su bardağı yoğurt 1/2 su bardağı su 1 yemek kaşığı pirinç 1 çay kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı un
Yapılışı Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.
|
| | TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı) Buğday unu (2 yemek kaşığı) Değişik sebzeler 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın az zeytinyağı eklenir..
Tarhana çorbası-2-
İçindekiler 1 su bardağı su 1/2 yemek kaşığı tarhana 1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız...
|
| | Mercimek çorbası-1-
İçindekiler 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek 1 su bardağı su 1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.
MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)
(2 porsiyon) 2 yemek kaşığı mercimek 1 boy havuç 1 küçük boy patates ¼ küçük dilim soğan 1 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2...
|
| | SEBZE ÇORBASI-1-
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması...
|
| | Bebeklerimiz İçin Basit Ek Gıda Tarifleri
Uzmanlar ilk ek gıdaya bebeği alıştırmak için şunlara dikkat etmenizi öneriyorlar.
İlk püreler yumuşak ve akışkan olmalı. Bu nedenle bir miktar su ile hazırladığınız püreleri sulandırın. Bebek çok açken ek gıda vermek yerine önce onu biraz emzirip sakinleştirin. Bebeğe yedirirken küçük çay kaşığı kullanın Ek gıdayı öyle yemeği sırasında vermeye çalışın
Patatesli Havuç Püresi
Bir küçük patatesi buharda yada suda pişirin. İyice ezerek içine bir...
|
| | Bebe Krep:
1 çay bardağı süt 1 yumurta 1 su bardağı kepekli un yada tam buğday unu kuru kayısı ve kuru üzüm
Yumurta, süt ve unu hiç pütür kalmayacak şekilde mikser yada çırpma teli ile iyice çırpın. Teflon tavaya çok az sıvı yağ sürüp ısıtın. Bir kepçe hazırladığınız hamurdan döküp tavanın tüm dibine yayın. Alt tarafı pişerken siz üst kısmına kayısıları kesip ağız, kuru üzümlerle göz yapın. Alt tarafı iyice pişince çevirin. İkinci yüzüde bir dakika kadar pişirip alın. Çocuğunuz bunu elleri ile tutup kendi yiyebilir.
Alternatif:...
|