| | İskender kebap İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir.1867 yılında kayhan çarşısında başlamıştır. Aslında temeli Döner olsa da, İskender'i İskender yapan üzerindeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir dönerin etinden farklıdır.İskender kebabı yapılan et Uludağ kekiği ile beslenen koçtan elde edilir.. İskender etinin yağı daha azdır. Bursa'dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani...
|
| | bursa yoresinde yapılan bir kebab...
SAKIZLI KEBAP
Malzemeler 2 kg koyun kuşbaşı
1 kuru soğan
Gül suyu
Damla sakızı
Bir tutam un
3 diş sarımsak
Tarçın
Karabiber
Karanfil
Patates Püresi
Yapılışı
Bu yemeğin Hünkar Beğendi’nin ilk çeşidi olduğu, Bursa’da patatesli, İstanbul’da ise patlıcanlı pişirildiği söylenir. 2 kg koyun eti kuşbaşı doğranıp tencerede, rendelenmiş 1 soğanla kavrulur. Kavrulduktan sonra biraz...
|
| | Malzemeler Patlıcan püresi için 6 patlıcan 1 kaşık un 1 kaşık yağ 2 kaşık kaşar peyniri rendesi 1 su bardağı süt 1 avuç maydanoz Tuz, karabiber Kebap için 1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana) 2 soğan 2- 3 domates 2 kaşık yağ Tuz, karabiber Hazırlanışı 1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur. 2- Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır. 3- Su (2- 3 bardak) ilave edilerek etler...
|
| | MALZEMELER:2 su b. buğday 2 soğan yarım kg. kuzu gerdan sıvıyağ tuz, karabiber Sosu için:1 çorba k. tereyağı 1 çorba k. salça tuz, karabiber kekik HAZIRLANIŞI:Buğdayı önceden haşlayın. Tencereye yemeklik kesilmiş soğanı alın ve kavurun. Üzerine haşlanmış olan buğdayı ekelyin. Yarım kg.kuzu etini haşlayın ve didikleyin. Kuzu etini tencereye...
|
| | Ezme Kebap (Kahramanmaraş)MALZEMELER
- 5-6 domates
- Yarım kg köftelik kıyma
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 3-4 sivribiber
- 6-7 dal maydanoz
- Tuz, karabiber, pulbiber
HAZIRLANIŞI
- 1. Domates ve biberleri yıkayıp ızgarada közleyin.
- Domateslerin...
|
| | Rumeli Yemeği
MALZEMELER (4 kişilik)
1/2 kg parça et 1 demet taze soğan 1 çorba kaşığı sıvı yağ 1 demet dere otu 1 çorba kaşığı tereyağı 1 demet taze nane 1 çay kaşığı karabiber tuz
Hamuru için: 2 adet yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı sıvı yağ alabildiği kadar un
HAZIRLANIŞI Sıvı yağı tencerede kızdırın. Sarmısağı, soğanları ve dereotunu ince ince kıyın. Yağın içine atın ve çevirerek...
|
| | Püreli Rosto
MALZEMELER 1 kg sığır eti 5 çorba kaşığı margarin 3 diş sarmısak 1 kg patates 2 baş soğan 1 baş orta boy havuç 1 defne yaprağı 1 çay bardağı süt 3 domates (veya 1 çorba kaşığı domates salçası) tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI Kemiksız sığır etini, birkaç yerinden çatalla delin, lezzeti vermesi için 3 kaşık margarinde çevirerek kızartın. Soğanları, parça havucu, sarmısakları; karabiberi, tuzu, defne yaprağıni katarak kızartmaya 5 - 6 dakika kadar daha devam edin....
|
| | Pratik Döner (5 Kişilik)
MALZEMELER 1 adet soğan 2 çorba kaşığı kıyma 5 adet bonfile 1 çorba kaşığı sıvı yağ Yarım çorba kaşığı salça 3 çorba kaşığı yoğurt Sivribiber, tuz
HAZIRLANIŞI Soğanı rendeleyin. 2 çorba kaşığı kıyma ile karıştırın, 1 adet bifteğin üzerine bir miktar kıymalı soğanlı malzemeden koyun. Üzerine 1 adet biftek daha yerleştirin. Biftek ve kıyma bitene kadar bu işlemi sürdürün. Daha sonra, eti folyo kağıdına sıkıca sarın. Derin dondurucuda bir gece bekletin....
|
| | Malzemeler
1 kilo kemikli parça kuzu 15 adet arpacık soğanı 2 adet havuç 3 çorba kaşığı margarin 1 adet yeşil biber 1 çay kaşığı kekik 5-6 adet taze patates 6-7 adet mantar 1 çorba kaşığı domates salçası Yeterince tuz, karabiber, maydanoz
Koldan parçalara bölünmüş kuzu etini, dibi kalın bir tencerede suyunu çekinceye kadar çevirin. Margarini ilave edip, yağ kızmaya başlayınca ayıklanmış soğanları katın. Beraberce karıştırarak biraz kavurun. Bir bardak sıcak su ilave ederek etleri pişmeye bırakın....
|
| | PAPAZ YAHNİSİ 800 gram yağsız dana kuşbaşı 75 gram margarin yarım kilo arpacık soğanı 8 diş sarımsak 3 bardak kaynar su 1 kahve fincanı sirke 1 tatlı kaşığı karabiber tarçın kırmızıbiber yarım çorba kaşığı tuz 2 adet küp şeker
Yapılışı Margarini tencereye koyup eritin. Dana etini harlı ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun. Suyunu çekince, üzerini örtecek kader kaynar su ilave edip 45 dakika kadar hafif ateşte pişirin. Daha sonra önceden soyulmuş arpacık soğanları ve ortadan kesilmiş 8 diş sarımsağı etlere...
|
| | MALZEMELER 1 kg patlıcan 1,5 kg domates 1/2 kg kıyma tuz kara biber kırmızı biber sıvı yağ salça
HAZIRLANIŞI Patlıcanları yuvarlak yuvarlak doğrayın, domatesleri de yuvarlak doğrayın. Kıymaya baharatları ekleyip yoğurun. Bir yuvarlak borcam tepsinin içine patlıcan araya biraz kıyma araya domates şeklinde tepsiye dik olarak yerleştirin. Patlıcan, kıyma, domates olarak tepsinizi doldurun. Tavada hazırladığınız salçalı suyu üzerine gezdirin. Sıcak fırında 1 saat pişirin.
|
| | MALZEMELER 1 kilo kemikli dana 1 baş soğan 2 adet havuç 1 baş kereviz 5-6 adet patates 1 diş sarmısak 2-3 adet tane karabiber Yarım demet maydanoz 1 çorba kaşığı margarin
HAZIRLANIŞI Göğüs tarafından alacağınız kemikli parça dana etini dibi kalın bir tencerede önce yağsız olarak, suyunu salıp çekinceye kadar çevirin. Hatta biraz da kızarmasını sağlayın. Az su ile 50 dakika pişirin. Patateslerin küçüklerini bütün olarak, kerevizi küp biçiminde, havuçları da parmak uzunluğunda hazırlayın, margarini dörde bölünmüş soğanla birlikte ete...
|
| | MALZEMELER 1 Adet Soğan 1 Adet Havuç 1 Çay Kaşığı Karabiber 1 Çay Kaşığı Kimyon Tuz 250 gr. Kıyma 6 Adet Biftek 1 Çay Kaşığı Bezelye 1 Çorba Kaşığı Salça 1 Su Bardağı Su 1 Çorba Kaşığı Margarin
HAZIRLANIŞI 1 adet soğanı ve havucu rendeleyin. 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, tuz ve kıymayı derin bir kabın içinde yoğurun. 1 çay bardağı bezelyeyi ekleyin. 6 adet bifteğin içine, hazırladığınız harcı doldurun. Biftekleri rulo biçiminde sarın. Bifteğin kenarlarını kürdanla tutturun. İçlerini doldurduğunuz biftekleri, margarinle...
|
| | MALZEMELER 600 gr Kuzu kuşbaşı 110 gr margarin 100 gr Soğan 1 çorba kaşığı Domates salçası 1 tatlı kaşığı Tuz Baharat torbası 2.5 bardak Su 1 Kg Patlıcan 80 gr Un 1 lt Süt 80 gr Kaşer peyniri rendesi 1/2 adet Limon
HAZIRLANIŞI Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, küçük küpler halinde doğrayın. Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin. Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin. Soğanı tenceredeki...
|
| | MALZEMELER 2 yemek kaşığı margarin 250 gr. kıyma 6 adet domates 2 adet kuru soğan 1 adet yeşil biber 15 diş sarmısak
HAZIRLANIŞI Kıymayı ve margarini tencereye koyup karıştırın. Kıyma suyunu çekince zar şeklinde doğranmış soğanları ilave edin. Tuz, karabiber atıp kıymayı kavurun. Kavrulan kıymayı fırına dayanaklı bir cam kaba alın. Üzerine küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edin. Yeşil biberleri de halka şeklinde doğrayın. Sarmısakları ilave edin, hepsini elinizle karıştırıp, yayın. 175 derecelik fırında 25 dakika susuz pişirin.
|